Capella de Santa Llúcia del Mas Forn
Situada al Mas Forn, just al costat del camí de Rajadell a Manresa, trobem la capella de l'antic monestir de Santa Llúcia, datada dels segles XIII i XIV. Aquesta capella és l'únic testimoni patrimonial que actualment es conserva.
La capella està formada per dos cossos ben diferenciats que corresponen a dues fases de construcció. La nau interior consta de la part romànica (finals del segle XIII), de dimensions reduïdes i de la gòtica (mitjans segle XIV), molt més ample i alta. Les restes conservades del primitiu temple corresponen al cos més baix i estret.
L'edifici presenta una planta rectangular, amb un parament menys uniforme que en la fase posterior i de coberta, en el seu interior, amb volta apuntada. També a l'interior de la capella es conserva un retaule en fusta policromat, possiblement del segle XVII. Trobem també, a l'exterior, un campanar d'espadanya, d'acabat posterior. De l'absis, malgrat tot, no n'ha quedat res i, en la seva globalitat, les façanes presenten molt poques obertures. L'any 1636 es van produir tota una sèrie de reformes, entre les quals es tapià l'antiga porta que donava a migdia i enllaçava amb el monestir i s'obrí l'actual, a la façana de llevant.
El monestir de Santa Llúcia, que tenia poc més de dotze monges, va tenir una vida relativament curta: des de finals del segle XIII fins a la meitat del XV. Entre el 1270 i el 1275 el bisbe de Vic donà la regla de Sant Agustí al grup de desdonades que vivien prop d'una església sota l'advocació de Santa Llúcia, en el terme de Rajadell. La seva decadència, però, arribaria cap a finals del segle XIV i inicis del XV. El 1448 tenia només dues monges i el 1460, davant la proximitat de la guerra civil catalana, les monges abandonaren el convent. Al cap del temps, la capella va ser utilitzada pel Mas Forn.
Al costat de l'antiga porta que donava a migdia, hi ha la tomba de Cicerona, primera prioressa del monestir. En un pergamí constata que vol ésser enterrada prop de la porta de l'església. La suposada tomba correspon a una pedra que té gravada una creu i quatre escuts amb l'estrella dels Rajadell i que es troba en aquest emplaçament.
Es tracta d'un element de gran interès per al coneixement de la història medieval de Rajadell. És l'única construcció íntegrament medieval del municipi. Arquitectònicament, es pot considerar una capella força atípica, sense elements decoratius destacats però de bona qualitat.